Vhodná strava při chřipce může urychlit a usnadnit léčbu a naopak nevhodný jídelníček a nedodržování pitného režimu může způsobit dehydrataci nebo prodloužit rekonvalescenci. Základem vhodné stravy při chřipce je dostatek tekutin, lehce stravitelné výživné pokrmy a dostatek zeleniny a ovoce. Tekutiny stačí doplňovat po malých dávkách, ale po celý den. Při horečce pomáhají tekutiny ochlazovat organismus a při pocení doplňují minerály vyplavené s potem. Celkem byste měli vypít denně alespoň dva litry tekutin nebo i více. Hlavní tekutinou by měla být nesycená stolní voda.
Minerální vody:
Minerálky pomohou doplnit vypocené soli, ale nepijte pouze minerálky. Vhodné jsou i slabé čaje, ať už černý či zelený, nebo čaje bylinné a ovocné. Stejně jako u minerálek i pro čaje platí „všeho s mírou“, neboť například silný černý čaj zvyšuje vylučování tekutin z organismu a bylinné čaje mohou mít ve vyšších dávkách vedlejší účinky.
Mléko:
Mléko je sice tekutinou, ale vzhledem ke svému složení se řadí spíše mezi tekutou stravu. Šálek mléka, ať už samotného studeného, nebo ohřátého s medem, může posloužit jako lehká svačinka a v některých případech může ulevit od nepříjemných pocitů v krku.
Zázračný zázvor:
Speciálním nápojem proti chřipce a nachlazení je zázvorový „čaj“. Zázvor obsahuje látky s antibakteriálními a protizánětlivými účinky.
Ovocné džusy a šťávy:
Ovocné džusy a šťávy z čerstvého ovoce pomohou doplnit kromě tekutin i některé vitaminy, zejména vitamin C. Pozor jen na grapefruitové šťávy, kvůli kterým může docházet ke zvýšenému vstřebávání některých léků, včetně léků používaných při infekcích.Vhodně zvolený jídelníček při chřipce může usnadnit a urychlit léčení. Správná skladba stravy doplní látky, které potřebujeme, a přitom není metabolismus přetížen nevhodnými složkami. Obecně bychom při chřipce měli konzumovat lehce stravitelné potraviny a měli bychom se vyhýbat zbytečně tučnému a kořeněnému jídlu.
Polévky:
Pokud se chcete kvalitně najíst a zároveň doplnit tekutiny, zařaďte do chřipkového jídelníčku polévky. Vhodné jsou především masové a zeleninové vývary. Polévkou doplníte tekutiny, živiny i mineralní látky.
Maso:
Dávejte přednost pečenému, vařenému nebo dušenému libovému masu. Smažené a tučné maso je hůře stravitelné.
Zelenina a ovoce:
Významnou část jídelníčku by měly tvořit zelenina a ovoce. Lepší je zelenina a ovoce čerstvé, tepelně neupravované, ze kterých získáte nejvíce vitamínů. Týká se to především vitaminu C, který se varem ničí.
Uvedené informace nenahrazují konzultaci s lékařem.
1. Zdroj. http://www.ulekare.cz/clanek/strava-pri-chripce-ii-co-jist-pri-chripce-3577